Episkopat przygotuje Stanowisko ws. duszpasterstwa małżeństw i rodzin – Duszpasterstwo Rodzin Diecezji Sandomierskiej
wtorek, 18 stycznia, 2022

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Filter by Categories

Episkopat przygotuje Stanowisko ws. duszpasterstwa małżeństw i rodzin

Podczas 375. zebrania plenarnego KEP omawiane są projekty Stanowiska Episkopatu, określającego zadania duszpasterstwa małżeństw i rodzin oraz ich linie rozwoju, w nawiązaniu do adhortacji „Amoris laetitia” – poinformował KAI ks. Przemysław Drąg, krajowy duszpasterz rodzin.

Najważniejszą nowością będzie postulat systematycznej formacji małżeństw w parafiach, która będzie prowadzona przez kapłana wraz z konkretnym małżeństwem. W każdej diecezji powołani mają zostać także diecezjalni duszpasterze tzw. związków niesakramentalnych.

W ślad za Stanowiskiem Episkopatu zostanie opracowana szczegółowa instrukcja (vademecum). Obejmie ona duszpasterstwo rodzin na trzech etapach: przygotowania do zawarcia sakramentu małżeństwa przez narzeczonych, towarzyszenia małżeństwom i kwestii związków nieregularnych, czyli osób żyjących po rozwodzie w powtórnym związku cywilnym. Vademecum zostanie opracowane przez specjalny zespół, koordynowany przez ks. Drąga, w skład którego wejdą eksperci akademiccy, a przede wszystkim małżeństwa zaangażowane w prace z innymi małżeństwami.

Czytaj dalej na eKAI.pl: Episkopat przygotuje Stanowisko ws. duszpasterstwa małżeństw i rodzin